development groups

Oegandese Belgische
vrouwen en mannen vrouwen en mannen
overleggen overleggen
sparen sparen
doen doen

Doelstelling

“together we will change our futur”. dit initiatief krijgt een naam: ‘kyebajja tobona womens’group group’ (opgericht in 2010) en ‘kidiki tweyambe development group’ (opgericht in 2016).

Geschiedenis

in 2010 komen veria, robinah, mebra en andere lokale vrouwen regelmatig samen en bespreken elkaars noden en successen. hun groep geven ze de naam ‘kyebajja tobona development group’ of ‘kijken naar anderen, leren van anderen, zelf doen’. het aantal leden groeit snel tot 35. iedere aanwezige ‘stopt’ 5 000 ush (2 euro) in een ‘pot’ en de groep beslist wie de meeste nood heeft aan de ‘spaarpot’: schoolgeld, medicatie, plantgoed, … of welke initiatieven hen het verst vooruit brengen.

frieda en jos richten in 2011 een belgische tak op. deze tak verdubbelt de inhoud van ‘de pot’ en ondersteunt hen in de realisatie van grotere dromen: een biggenproject, volgen en organiseren van workshops, extra cadeau met kerstmis, opzetten van een zakelijk ‘feestproject (verhuur van feesttenten en stoelen) met nadruk op het genereren van eigen inkomsten.

in 2016 wordt een tweede groep opgericht: ‘kidiki tweyambe development group’. de belgische tak beslist ook deze groep te ondersteunen.

de maandelijks bijdragen voor de belgische leden van beide groepen worden verhoogd tot €3.

23-03-2018. veria overlijdt heel plots en onverwacht. een groot verlies voor de groep tobona. zij was de ziel van de groep en haar afwezigheid zindert nog altijd na.

in 2019 wordt het ‘feestproject’ in beide groepen verder uitgebouwd. kidiki tweyambe beslist tot de aankoop van een stuk grond en het bouwen van een opslagruimte voor alle materialen.tobona start met een naaiatelier.

2020. corona zet alles op zijn kop! geen meetings meer. geen verhuur van feesttenten. geen naaiatelier. sommige leden starten een kleine moestuin. kidiki tweyambe bouwt langzaam verder aan de opslagruimte. eind oktober, voorzichtige eerste meetings.

Andere Organisaties

“a candle loses nothing by lighting another candle” (African proverb)