Women's Group

Oegandese vrouwen Belgische vrouwen
overleggen overleggen
sparen sparen
doen doen

Doelstelling

“Together we will change our future.” Dit initiatief heeft een naam: Kyebajja Tobona Women’s Group.

Geschiedenis
2010 Mebra, Robinah, Veria en andere lokale vrouwen uit Namwendwa komen regelmatig samen en ze bespreken elkaars noden en successen. Het aantal leden groeit snel tot 35. De naam betekent ’kijken naar anderen, leren van anderen, zelf doen’. De leden overleggen maandelijks. Iedere aanwezige ‘steekt’ elke vergadering 5 000 Ush (2 euro) in een ‘pot’. De groep beslist wie het meest nood heeft aan de ‘spaarpot’: schoolgeld, medicatie, plantgoed,… of welke gezamenlijke initiatieven hen het verst vooruit brengen.
2011 jos en frieda richten een Belgische tak op. Deze tak verdubbelt ongeveer de inhoud van de ‘pot’ en ondersteunt hen in de realisatie van grotere dromen: een biggenproject, volgen en organiseren van workshops, een extra cadeau met Kerstmis, opzetten van een zakelijk ‘feestproject’ (verhuur van kookpotten, stoelen, tenten), met nadruk op het genereren van eigen inkomsten.
2016 Het succes vraagt om de oprichting van een tweede groep. De Belgische tak beslist ook deze te ondersteunen.
2017 de leden betalen nu €3 per vergadering. het ‘feestproject’ (verhuur van tenten, stoelen, kookpotten) loopt schitterend in beide groepen. opstart van talrijke workshops o.m. omtrent gendergelijkheid.
2018 23-03-2018. veria overlijdt heel plots en onverwacht. een groot verlies voor de groep Kyebajja Tobona Womens’Group. veria was mede-oprichtster van de groep. een uitzonderlijk leidinggevende, sterke vrouw. een goede vriendin. een dame met zoveel humor. een voorbeeld voor velen.
  in beide groepen wordt het ‘feestproject’ verder uitgebouwd. aankoop van feestkledij en feestmateriaal voor verhuur. opstellen en ondersteuning van een spaarplan voor de aankoop van een opslagruimte voor het bergen van alle materialen. extra cadeau met kerstmis.

Andere Organisaties

“a candle loses nothing by lighting another candle” (African proverb)